Az új élet ára │KISZó-riport

3 hónapok ezelőtt 92

Mennyibe kerül a gyermekáldás?

Nincs izgalmasabb és boldogabb időszak egy nő életében, mint amikor egy reggelen megjelenik a várva várt csík a terhességi teszten, mert ez azt jelenti, hogy méhében egy új élet nyílt ki. Ám addig, amíg a kisbaba világra jön, számos vizsgálattal és várakozással teli időszak következik. S míg a baba megjelenésével járó boldogságot lehetetlen pénzben felmérni, a terhességi folyamat orvosi felügyelete, a biztonságos szülés, a csecsemő gondozása, ellátása igenis kézelfogható és konkretizálható. Most arra teszünk kísérletet, hogy megbecsüljük, mennyibe kerül egy kárpátaljai családnak a szülést megelőző kilenc hónap, és milyen összeggel kell számolnia a szükséges holmik beszerzésekor a baba első életéve során.

Magyra Tímea

A magánklinikák szolgáltatásán kívül Ukrajnában a hivatalos verzió szerint ingyenes a terhesgondozás. Valójában azonban kemény pénzekbe kerül mind a nagy napot megelőző orvosi kíséret, mind maga a baba világrahozatala.

– Amennyiben a kismama állami intézményben szeretne terhesgondozást igényelni, gyakorlatilag csupán a két veleszületett rendellenesség szűrésére hivatott vizsgálat költségeit kell megtérítenie, ami száz-kétszáz hrivnya. A labor- és ultrahangvizsgálatok ingyenesek. Ahogyan maga a születés levezetése is, hisz az egészségügyi reform értelmében a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat egy kismama ellátására 8 ezer hrivnyát utal át a szülőotthonnak, mely összeg tartalmazza többek között az orvos, a bába, az altatóorvos igénybe vételét, a baba védőoltásainak költségeit – tudjuk meg Marianna Korobijtól, az Ungvári Városi Kórház 2. számú nőgyógyászatának orvosától.

Persze nyílt titok, hogy amennyiben a kismama ragaszkodik hozzá, hogy egy konkrét orvos fogadja a szülést, azzal előre egyeztet és többnyire borítékban hálálja meg a szolgáltatását.

Aki a számtalan magánklinika egyikén szeretne felkészülni gyermeke fogadására, annak ezzel szemben jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Kárpátalján számos privát klinikán – Medicover, Hemo Medika Plusmed, Asclepius stb.– végeznek terhesgondozást. Az ungvári Tóth Valéria néhány napja, január közepén adott életet első gyermekének. A magasabb színvonalú terhesgondozás reményében egy magánklinikára jelentkezett be, ahol mindennek szabott ára volt, így nem kellett külön, „zsebbe” fizetnie semmiért.

– Sokat költöttem, a terhes vitaminokra. Egy doboz két hónap alatt ürült ki, az ára ötszáz hrivnya körül volt. Minden vizsgálatért konkrét összeget fizettem. A nőgyógyászt havonta egyszer kerestem fel, a kötelező vérvételek, az ultrahang költségei így végül tízezer hrivnyára rúgtak. Az állami szülészeten viszont csupán a külön kórtermet kellett megfizetni, ami napi száz hrivnyába került.

Amikor elhagytuk a szülőotthont, a számunkra kiadott igazolásokért 200 hrivnyát kértek. A kötelező védőoltásokat is ingyen megkaptuk.

A legtöbbet azoknak a fiatal szülőknek kell áldozniuk, akiknek gondjaik vannak a fogantatással. Az ungvári Asclepius magánklinikán a terhességre való felkészítés például kétezer hrivnya.
– Ebbe két nőgyógyászati szaktanácsadás, hagyományos, citológiai és ultrahangvizsgálat tartozik – tudtuk meg Julianna Fegykótól, a klinika nőgyógyászától. – Egy komplex nőgyógyászati vizsgálat 1500 hrivnya. A terhesség első trimeszterének kísérete 12 ezer, a másodiké 9 ezer, a harmadiké 7500 hrivnya. A különféle patológiák esetén egy fogamzást elősegítő terápia viszont 3500 hrivnya, és nem biztos, hogy már az első sikeres lesz. Sajnos azt tapasztalom, hogy a magánklinikák orvosai sokszor éveken át áltatják a pácienseiket, holott, amennyiben egy év alatt nem történik meg a fogantatás, más szakemberek bevonására, esetleg extrakorporális beültetésre stb. van szükség.

Megjegyzem, ugyan Ukrajna több megyéjében már privát szülőotthonok is működnek, amelyek minden igényt kielégítő szolgáltatást nyújtanak a terhesgondozástól kezdve a babaápolásig bezárólag, Kárpátalján egyelőre nem honosították meg eme intézményt.

S most lássuk, körülbelül milyen összeggel kell kalkulálnia a családnak a csecsemő első hónapjaiban. Ezen a téren is hatalmasak a választási lehetőségek, így árban is nagy eltérés észlelhető. Nyilván azok ússzák meg olcsóbban, akik rokonaiktól, ismerőseiktől segítséget kapnak a kellékek beszerzésében. Egy biztos, a családi kiadásokat jelentősen felduzzasztja és pluszkiadásokra kényszeríti a baba érkezése.

Ha utánanézünk az internetes és a szaküzletekben, kiderül, 84 ezer hrivnyától akár 138 ezerig is terjedhet a beszerzendő kellékek megvásárlása.

A kismamának pocakja növekedésével nyilván fel kell újítania ruhatárát, elasztikus, nagyobb méretű darabokat kell vásárolnia. Az alapkészlet kijöhet 14 800 hrivnyából, de az igényesebb és módosabb kismamák akár 28 ezer hrivnyát is fordíthatnak erre a célra. Az úgynevezett szülési táska, mely a legszükségesebb dolgokat rejti magában, s amelyet a szülőotthonba kötelezően magával kell vinnie a leendő anyukának, 1100-1600 hrivnyáért állítható össze. A baba otthonában elhelyezett kiságy, pelenkázó, babafigyelő, orrszívó és egyéb cikkek 14 800 és 28 100 közötti összegből oldhatók meg. Ehhez jön még a babakocsi, amely ha babaüléssel van kombinálva, 16 ezret is kóstálhat.

Aki hátizsákot vagy babahevedert is szeretne beszerezni, annak költségei 28 200 hrivnyára kerekedhetnek.

És akkor még nem szóltunk a pelenkákról, a babaápolási cikkekről, a bőrbarát mosószerekről, melyek a családi költségvetés lehetőségeitől függően 12 500 és 27 500 hrivnya között mozoghatnak. Szerencsések azok az anyukák, akiknek elegendő anyatejük van, hisz akkor a csecsemő egyéves koráig nem kell azon törniük a fejüket, milyen tápszerrel egészítsék ki szemük fénye táplálását. Ám a gyakorlat azt mutatja, a többségnek gondjai vannak az anyatejjel, emiatt fél év alatt körülbelül 22 000-27 000 hrivnyát kénytelenek tápszerekre költeni. Egyszóval, a pici szükségleteinek kielégítése az első évben 84 ezer hrivnyára rúg, de a bővített lista akár 138 300 hrivnyát is kitehet.

A már említett Tóth Valéria is megpróbált spórolni a költségeken.

– Ungváron nem olyan nagy a választék gyerekbútorokból. Az interneten viszont sokkal olcsóbban meg lehet rendelni a nélkülözhetetlen darabokat. Mi például a kiságyat, a pelenkázó asztalt, az ágyneműt az Ikeából rendeltük. Ez körülbelül 5000 hrivnyába jött ki. A babaruhákkal ugyanez a helyzet. Netről olcsóbb is és a minősége is jobb. Nekünk szerencsénk volt, mert babakocsit kaptunk ajándékba és egy-két hónapra, de lehet hosszabb időre elegendő ruhát is. A gyerekkocsit egyébként sem újonnan akartuk megvenni, az Olx-en rengeteg jó ajánlat van 4000-5000 hrivnyáig – summázta az újdonsült anyuka.

Nem árt megemlíteni, hogy Ukrajnában az állam 41 280 hrivnya egyszeri segélyt biztosít a családnak a baba születésekor.

Ebből egy összegben 10 320 hrivnyát utal az állam, majd a fennmaradó részt havi 860 hrivnya bontásban a gyermek hároméves koráig. Ezen felül két éve egy ötezer hrivnya értékű babaápolási cikkeket tartalmazó baby-boxot ajándékoz a családoknak.

 

The post Az új élet ára │KISZó-riport appeared first on KISZó.

Olvassd el a teljes cikket/Forrás
Linkgyűjtemény és linképítés Linkgyűjtemény és linképítés - Egyéb Linkkatalógus - Linkcsere - 5 linket 1-ért! LinkTÁR-TOP

Ezeken is elérhetőek vagyunk